top of page

דכאון

'אני בדכאון' היא אומרת 'אני ישנה הרבה ואין לי חשק לעשות כלום'. בבירור מעמיק יותר עולה כי לאחרונה פוטרה מעבודתה, נמצאת 'בין עבודות' ועניין זה גורם לה לתחושות של בלבול וחוסר ערך. יחד עם זאת היא מוצאת עניין בתחומים שונים בחיים, ישנה טוב בלילה, אוכלת באופן סדיר ומבלה עם בני משפחה וחברות.

כל אדם יכול למצוא בחייו סיבות לעצב או דכדוך. אנשים רבים חווים לעיתים סימפטומים דכאוניים כגון מצב רוח ירוד, ייאוש, הפרעות אכילה או שינה ועוד. יחד עם זאת הדכאון, כאבחנה קלינית, מתייחס למצב בו הסימפטומים הדכאוניים קבועים ועקשניים והם משקפים מצב קבוע של דכדוך עמוק, חוסר הנאה, תחושת של חוסר ערך וחוסר משמעות בחיים ופגיעה משמעותית בתפקוד.

סימפטומים דכאוניים עלולים להופיע בהקשרים שונים כגון אחרי אבל או לידה, בגיל הזקנה ועוד. במידה והם אינם חולפים ולא חל כל שיפור במצב במשך שבועות עולה החשש להתבססות  של דכאון קליני.

הגישה המקובלת כיום רואה את הדיכאון כתוצאה של שילוב בין גורמים ביולוגיים, פסיכולוגיים וסביבתיים.

גישות המתמקדות בגורמים הפסיכולוגיים  מצביעות על דפוסי חשיבה נוקשים ובלתי יעילים,  דימוי  עצמי נמוך, תחושות  של חוסר אונים,  אובדן שליטה ועוד. דפוסים אלה משולבים  פעמים רבות בחוויות חיים קשות כגון טראומה התפתחותית, אובדנים ואירועי חיים מלחיצים. 

ובאשר לסביבה - אירועים  משבריים בחיים הדורשים הסתגלות מחודשת כגון גירושין, פיטורין, אובדן או מחלה עשויים להוות טריגר משמעותי עבור אנשים בעלי פגיעות פסיכולוגית וביולוגית. כך למשל  מי  שרואה בגירושין  סימן לכך שהוא לא ראוי לאהבה ולא מסוגל לקיים מערכת יחסים יציבה, נמצא בסיכון גבוה יותר ללקות בדכאון מאדם שיניח כי הגירושין  נובעים מחוסר התאמה או בעיות של בן/בת הזוג  ולא מהיותו חסר ערך וכישורי חיים. במידה ונלווית לגישה זו  גם פגיעות גנטית-ביולוגית, הרי שגדל הסיכון להתהוות של  דכאון.

מומלץ מאד לפנות לטיפול סמוך להופעתם של הסימפטומים הדכאוניים ולייצר שינוי בטרם השתלטותם על האדם, שכן התחושות והחוויות הקשות של הדכאון מנשלות את האדם מחייו ומותירות אותו מיואש חוסר אונים.   בנוסף עלולה המצוקה הנלווית לדיכאון להביא לניסיונות אובדניים שניתן למנוע בהינתן הטיפול המתאים.

 

הטיפול הפסיכותרפי משפר את מיומנויות התפקוד וההתמודדות ומסייע בשינוי הדפוסים שמשמרים את הדיכאון.  מומלץ להתמקד  בשיטות מתחום הפסיכולוגיה החיובית – NLP, CBT ודמיון מודרך וכן להרגיע ולאזן את מערכת העצבים באמצעות טיפולי 'גופנפש' – קינסולוגיה, SE, EMDR ועוד.

באופן כללי ניתן לומר כי תחושות של עצב ודכדוך, מלוות  בחוסר אנרגיה והעדר חשק לתפקד עלולות להוביל  לשהייה ממושכת ללא מעש.

חשוב להבין כי היעדר עשייה ושהייה ממושכת במיטה לרוב אינם תוצאה של דכאון, אלא הסיבה לו.

אנשים נועדו לחיים של פעילות ועשייה. עשייה היא תרופת נגד יעילה ביותר כנגד דיכאון, חרדה, מתח ורגשות שליליים רבים נוספים. אי אפשר להיות מדוכא ופעיל לאורך זמן....העשייה כשלעצמה, תהיה מה שתהיה, היא דרך מצוינת  לצאת ממלכוד הדיכאון ומעמדת הקורבן  לחיים של תפקוד.

לפגישת הכרות ללא התחייבות לחץ כאן :-)

bottom of page