הרבה הורים שואלים אותי שאלות על עונשים. האם צריך להעניש ילדים? מתי ואיך להעניש.
לעיתים קרובות העונש 'נזרק' בשעת כעס במהלך ריב עם הילד/ה– 'את לא יוצאת שבוע מהבית!!' 'אני לוקחת לך את הטלפון!!' ועוד.... עונש כזה מבטא יותר את חוסר האונים של ההורה מאשר חשיבה חינוכית. הילד יבין שההורה כועס עליו, שמתנהל בבית מאבק כוחות וידו של ההורה על העליונה. במצב כזה העונש הוא מעין 'שוטר חיצוני' עצבני שמצייתים לו בלית ברירה.
בעניין העונש כדאי להבין שהאדם לא נענש בגלל המעשים שלו אלא על ידם ושבעצם היקום הוא המורה החכם ביותר. ילד שהתנהג לא יפה, כבר 'נענש' על התנהגותו. אם נהג באלימות בבית הספר, יתכן שילדים יפחדו להתקרב אליו והוא 'יענש' בבדידות חברתית, אם שיקר, הרי שפגע במוניטין שלו ואנשים יתקשו להאמין לו וכך הלאה..
לכן, כאשר ילד מתנהג לא יפה ולאחר שנרגעו הרוחות, מומלץ לנהל איתו שיחה על התנהגותו: מדוע התנהג כך? האם ההתנהגות השיגה את המטרה? באיזה מחיר? האם יש דרכים נוספות טובות יותר להשגת המטרה?
שיחה כזו, ממקום חומל, מפתחת את החשיבה, מעוררת את הרגישות לזולת ומאפשרת לילד לבחור את ההתנהגות שלו, במקום לשחזר דפוסים אוטומטיים.
ככלל אני אומרת, אם הילד לא עשה משהו חמור באמת, עדיף להתעלם. לא צריך לתת 'מקום' לכל מעידה קטנה ולא כדאי שהילד יתרגל לקבל תשומת לב כתוצאה מהתנהגות שלילית, שאיננו מעוניינים לחזק.
לעומת זאת, כאשר מבחינים שהילד הצליח להתגבר על היצר ולהתנהג יפה, זה המקום לפרגן ולהאדיר, לדבר בשבחו ובשבח המעשה או המידה הטובה. כך נעודד אותו להתנהגות ראויה ולמעשים טובים.
Comments